Avui toca aprendre a fer una cosa molt practica i que hem perdut el costum de fer, perquè ens resulta més “còmode” comprar-ne uns de nous: Sargir un mitjó foradat!
El primer que necessitem és l’agulla per cosir i el fil de color adequat a la tonalitat del mitjó.
Començarem preparant el fil per sargir. Agafem una longitud de fil adequada, l’enfilem a l’agulla i l’estirem per passar la meitat del fil pel forat de l’agulla.
Després d’això, hem d’igualar el fil i fer un nus entre els dos fils al final d’aquest. Per això donem una volta al dit amb els dos fils a l’extrem solt;
Ara llisquem els dits i així els fils s’entrellacen;
La longitud del fil serà la que haurem de fer servir per tancar els forats, encara que ens podem aturar si ens sobra i fer un nus “cap enrere”, per fixar el treball; això ho veurem més endavant. Si tenim fil gruixut no cal enllaçar, tal com explicarem més endavant, només cal fer un nus simple a l’extrem. Per a un fil fi, la següent foto indica com fer el nus fàcilment.
Després d’això, ha arribat l’hora de començar a sargir.
Amb el sargit, del que es tracta és d’unir els punts del teixit que s’han trencat, usant per a això el fil anteriorment comentat. Visualitzem el buit a tapar i vam començar passant l’agulla (amb compte de no punxar) en un extrem del forat i traient-lo per l’altre. Per facilitar la tasca es pot col·locar un element esfèric com els ous de sargir que venem a la nostra merceria (fig. 1), i qualsevol altre element semblant (un ous comú) i així visualitzarem millor el buit a omplir.

Hem d’estirar els fils perquè no ens quedin cercles de fils sense prémer. Per ara seguirem realitzant aquest enllaçat fins que tinguem tots els punts del forat passats per l’agulla;
Un cop estigui acabada tota aquesta direcció de fils, passarem a fer el mateix entre els costats perpendiculars a aquests fils. Caldrà entrellaçar els fils anteriors passant-ho un cop per dalt i una altra per sota per donar-li més consistència a “l’enreixat”.
Quan ja tinguem el forat completament cobert i ferma, el que cal fer és tancar el cosit. Si fins ara el que fèiem era passar l’agulla cap endavant amb el fil després d’ella, el que hem de modificar ara és l’adreça de la puntada. És a dir, passarem l’agulla per sota del fil (cap enrere), el que provocarà que en estirar fixem el nus i el nostre treball no es desfaci.
El resultat que ens ha de quedar, és una superfície homogènia que cobreixi el forat i els punts correctament fixats; el primer amb el nus que vam fer amb els fils i l’últim amb el “nus cap enrere”. El fil sobrant es talla i ja estaria acabat.
Hi ha una altra manera de sargir un mitjó que és amb la tècnica del “cul de pollastre”. És molt més barroera i el seu acabat és menys estètic. Partint del mateix: forat al mitjó i fil lligat en el seu extrem, farem tancar-lo. És recomanable realitzar aquesta tasca per l’interior del mitjó (li donem la volta a aquest) perquè no es vegi tant el cosit.
Comencem ajuntant les parts del forat i tancar-lo;
Ara, i amb el nus ja realitzat, procedim a donar puntades primer de dalt a baix, i després en ziga-zaga per tota la zona a cobrir. Amb això aconseguim ajuntar els extrems del forat i subjecta’ls;
Tanquem la puntada “cap enrere” i girem al mitjó. L’aparença d’aquest no és tan estètica com en el primer procediment però el resultat és el mateix: el mitjó te’l pots continuar posant!
Vinga, ja podeu començar a sargir tots els mitjons que tingueu per casa i no passar més fred als peus!!!
Et recordem que tots aquests articles els pots trobar a la nostra web. Visita-la!
I segueix el nostre Facebook per estar informat de totes les novetats.
FONTS: