APROFITAR EL XANDALL DEL GERMÀ GRAN PEL GERMÀ PETIT

Quan comencem el curs ens adonem que el xandall que volíem aprofitar del germà gran, no se li escau gaire bé  al germà petit (li fa bossa o la cintura s’ha “donat”) i llavors ens veiem obligats a comprar-ne un altre de nou.

Per això aquest cop et portem un tutorial per “arreglar” uns pantalons de xandall. El patró el podràs descarregar en el següent enllaç: http://wwwelblogdelatata.blogspot.com.es/2015/05/como-aprovechar-un-pantalon-de-chandal.html. Aquí t’expliquen com engrandir o empetitir el patró a la talla dels teus fills.

Els materials que necessitaràs són els següents:
– Xandall
– Agulla de punta de bola per màquina de cosir (si la tela és elàstica)
– Agulla doble de punta de bola per màquina de cosir (si la tela és elàstica)
– Fil del color de la tela
– Goma de 2 o 3 cm de gruix per a la cintura.
– Cintes de cotó, biaix, viu dels colors que més us agradin.

T’expliquem com confeccionar els pantalons i dues maneres diferents de col·locar adorns en els costats al pantaló. Veuràs que és molt senzill.

Primer col·locaràs els patrons sobre la tela doblegada (quedant els dretans de les teles enfrontades, és a dir; tocant el dret amb dret i el patró anirà subjecte per la part del revés de la tela) deixaràs 0,5 cm o 1 cm de costura tot al voltant dels pantalons i en el baix pots deixar uns 2 cm, si no tens molta experiència pots fer una vasta fluixeta tot al voltant dels pantalons perquè quedi marcat tot el contorn en l’altra tela que està sota, després només has d’obrir les dues teles i anar tallant els fils de manera que et quedarà una part embastada dalt i una altra part embastada a la tela de sota i així tens marcats els dos contorns exactament iguals.

patró xandall

A la part de la cintura doblegues el paper cap avall i marques la cintura, si vols pots passar també una vasta fluixeta per marcar les dues teles i d’aquesta manera sabràs on anirà col·locada la cintura i la goma.

foto 1

Com t’hem comentat, anem a col·locar els adorns de dues maneres diferents, pots escollir la que més t’agradi o la que et sembli menys complicada.

Posa vius abans de tancar els costats dels pantalons

En aquest primer cas col·locarem l’adorn abans de tancar els costats dels pantalons, per la part davantera del pantaló per tot el costat on hauràs marcat la costura posarem vius; en el meu cas ho vaig posar en rosa i blanc perquè eren per una nena, pots posar-ho en blau claret i blanc o verd i blanc o els tons que més t’agradin si és per nen. Primer,com dic, poso el viu rosa al marge de costura del costat.

xandall 2

Posa el prensateles de cremalleres i dóna una puntada perquè no se’t mogui el viu.

xandall 3

I ara just al costat, enganxat al viu rosa, posa el viu en blanc.

xandall 4

Fes la mateixa operació perquè no se’t mogui el viu blanc.

xandall 5

I una vegada que tens els dos vius posats en els costats de les dues parts davanteres, passa a unir pel costat la part davantera a la del darrere. Si et fixes quan vam cosir els vius queda marcada per la part de darrere les puntades, doncs la puntada que estigui més cap a l exterior del costat dels pantalons és la que et servirà de guia perquè et quedi arran la costura amb el viu.

A la foto l’hem marcat en groc perquè vegis la puntada per la qual has de tornar a cosir la part davantera amb la del darrere pel costat dels pantalons.

xandall 6

Si has fet una vasta fluixa, veuràs que tens marcada la part posterior, tant si està embastada com si la tens marcada amb guix. El que faràs és posar el costat del darrere amb el davanter junts i la marca del darrere que coincideixi amb la costura que et tenim marcada amb groc i que posa VIU 2.

xandall 7

xandall 8

I cosiràs just per la puntada del VIU 2 (la que hem marcat de groc) i ja tindràs units els costats davanter amb el del darrere. Amb l’altra cama faràs exactament el mateix.

Ara veurem una altra manera de col·locar un adorn en el costat dels pantalons.

Tancar costats i col·locar adorn

Doncs com bé diu l’enunciat primer el que farem és tancar el costat de la part davantera amb la part posterior.

xandall 9

Un cop cosit tot el costat, talla l’excés de tela per deixar 0,5 cm aproximadament i dóna una puntada en zig – zag.

xandall 10

xandall 11

Obra els pantalons per la part del dret i col·loca, per exemple, una cinta de cotó en blanc o una cinta de biaix doblegada i un viu.

xandall 12

Amb cinta de cotó quedaria així (sempre es col·loca des de la costura cap a la part del davant).

xandall 13

En cas que vulguis posar-li una cinta de biaix doblegada amb un viu, quedaria d’aquesta altra manera.

xandall 14

I si ho vols per nen, pots posar-li una cinta de biaix en verd o blau i un viu blanc.

xandall 15

En el nostre cas com és per nena, anem fer el model amb la cinta de cotó i amb la cinta de biaix rosa amb llunes i estrelles grogues i viu blanc.

Per a la cinta de cotó només has de donar una puntada per les dues vores de la cinta, per subjectar la cinta pots emprar agulles.

xandall 16

Per col·locar la cinta de biaix doblegada juntament amb el viu, només has de col·locar la cinta de biaix de la costura cap al davanter i col·locar el viu subjectant amb agulles. Després només cal cosir els dos junts i després el costat.

xandall 17

Un cop ja tinguis l’adorn que hagis triat, continuaràs fent els pantalons.

El següent que faràs serà unir la part central del davanter amb l’esquena pel costat del revés, tal com es veu a la foto.

xandall 18

Cosiràs des del tir fins al baix dels pantalons. Talla l’excés de tela i dóna una puntada en zig – zag. I fes la mateixa operació amb l’altra cama.

xandall 19

Ara posarem una cama pel costat del revés i l’altra per la part del dret.

Introduïm la cama que està del dret dins de la cama que hem deixat del revés (quedant enfrontats els davanters).

xandall 20

Un cop ficades les cames una dins de l’altra fem coincidir les costures del tir.

xandall 21

I des de la costura subjectem amb agulles tot el voltant i cosim per la marca que tenim feta, tallem l’excés de tela i donem una puntada en zig – zag.

xandall 22

xandall 23

I ara anem amb la cintura. Podem fer-la de dues maneres diferents, si hem marcat la cintura segons el patró o tallant per a un centímetre per sobre de la línia de la cintura i afegim una cintura de punt de canalé. Ara expliquem les dues maneres.

Amb la cintura que ve marcada en el patró

Per a això vam passar una puntada a zig – zag tot al voltant de la cintura i dobleguem cap a la part que hem assenyalat en doblegar el patró, subjectem amb agulles i cosim per la part del zig – zag.

xandall 24

A la part de darrere si voleu que els nens puguin diferenciar per si mateixos la part de davant de la de darrere, posarem un trosset de cinta a la part del darrere i d’aquesta manera ells mateixos sabran com posar-se els pantalons.

xandall 25

On hem posat les agulles en horitzontal la deixarem sense cosir per després poder ficar la goma.

xandall 26

Ara afegim la goma per la part que hem deixat sense cosir. (Al blog de la Tata d’on hem tret el patró, s’explica com es mesura la goma perquè quedi de la mida exacte). http://wwwelblogdelatata.blogspot.com.es/2015/05/como-aprovechar-un-pantalon-de-chandal.html

xandall 27

Una vegada que surt la goma per l’altra banda la subjectem amb una agulla i cosim 1 puntada recta i després vam passar unes puntades en ziga – zaga per reforçar.

xandall 28

xandall 29

Fiquem la goma cap a dins i tanquem la part que deixem oberta.

xandall 30

En cas que la goma sigui tova i vegis que es retorça dona una puntada en zig – zag pel centre de la cintura (tibant una miqueta perquè després torni al seu lloc) i d’aquesta manera evites que la goma es retorci.

xandall 31

Amb cintura de punt de canalé

Per a això tallem el patró per la línia que hem posat per a la cintura o bé doblegant el patró per aquesta línia i al col·locar-ho sobre la tela deixem 1 cm de marge de costura.

Llavors hem mesurat tot el contorn que ens queda de la cintura i tallem la tela de punt de canalé (també se la coneix com tela per punys) i deixem 1 cm per marge de costura.

xandall 32

Cosim la cintura de canalé, dobleguem i a l’interior hi posem la goma (a El bloc de la Tata s’explica com mesurar la goma perquè la mesura sigui exacte).  http://wwwelblogdelatata.blogspot.com.es/2015/05/como-aprovechar-un-pantalon-de-chandal.html.

xandall 33

xandall 35

xandall 36

Col·loquem la goma al centre de la cintura de canalé subjectant amb agulles per la part exterior.

xandall 37

xandall 38

xandall 39

Posem els pantalons del revés i la cintura (per la part oberta) al voltant de la cintura dels pantalons per la part del dret.

xandall 40

Subjectem amb agulles tot al voltant de la cintura, tirant de la cintura per ajustar-la bé, encara que vegis que sembla que està arrugat és perquè en deixar-lo anar la goma torna al seu lloc quedant aquest efecte fins que ho cosim.

xandall 41

Cosim tot al voltant per la marca que vam posar del patró, deixant la goma tensa perquè vagi al seu lloc.

xandfall 43

Donem una puntada en ziga – zaga i ja tindríem la cintura..

xandall 44

I ja sols ens queda agafar el baix, per això donarem una puntada en ziga – zaga a la part del baix i després dobleguem cap a la línia que haurem marcat i cosirem voltant amb una puntada doble si tens una agulla doble de punta de bola (si la tela és elàstica sinó una agulla doble normal) o si ho prefereixes tan sols una puntada senzilla també valdria.

xandall 45

I ja tindríem els pantalons acabats!!!

Et recordem que tots aquests articles els pots trobar a la nostra web. Visita-la!

I segueix el nostre Facebook per estar informat de totes les novetats

FONT: http://wwwelblogdelatata.blogspot.com.es/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s